Ventzislav Kirkov

Copy of Ventzislav KirkovВенцислав Кирков,

програмен мениджър

Координатор, мениджър, оценител, консултант и експерт на проекти и програми в областта на сексуалното и репродуктивно здраве – превенция на ХИВ и сексуално преносими инфекции, предоставяне на услуги по семейно планиране за уязвими общности и хора със затруднен достъп до здравни грижи, превенция на трафик с цел сексуална експлоатация. Освен в България, има опит при изпълнение на инициативи в областта на здравеопазването и организационното развитие и в други страни от Централна и Източна Европа. В момента е председател на управителния съвет на Българска платформа за международно развитие.

Завърших икономика, специалност „Мениджмънт на бизнес организации” (2001 г.). Обаче ученето вървеше с работа и съм работил какво ли не: първата регламентирана позиция беше общ работник на строеж. След това – хамалин в склад за хранителни стоки. Рядко ценен опит, щото свикнах да нося. Някъде тогава, в първата половина на 90-те, се влях в оптимистичния поток на фирмаджиите. Дейността: “… и всичко разрешено от закона”. Всъщност, първоначално се занимавах с издателска дейност, после – с внос и продажба на офис консумативи. След това настанаха тежки времена (инфлация, фалити на клиенти) и приключих дейността. И така попаднах в една от големите за времето си фирми за офис техника и консумативи.Честно казано и сега си мисля, че социалната роля на бизнеса е силно подценена и неглижирана. През 1997 г. участвах в осигуряването на финансова подкрепа за една неправителствена организация, която работеше за по-лесното интегриране на бесарабските българи в България. Това беше и първият ми по-конкретен досег с тази сфера.
Обичам историята. Гледам също да не пропускам мачове, най-вече футболни. Понякога и играя. Такъв си ми е характерът – обичам състезанието.
За настоящата работа – това е отделен роман. Понякога попадам в абсурдни ситуации, но никога не забравям, че съм израснал в Ючбунар – един от най-романтичните квартали на София. Това прави всичко по-правдиво. В началото работех в БАСП по проект за социален маркетинг на контрацептиви. По същото време регистрирахме (може би първото) социално предприятие в областта на здравеопазването за страната. Но всъщност се запалих по тая организация, когато взехме да работим с хора, които по стечение на обстоятелствата са имали позната за мен съдба. Постепенно разбирах колко важна концепция е семейното планиране и колко много и различни идеи и дисциплини са преплетени в нея. Някак естествено започнах да участвам в проекти за семейно планиране сред маргинализирани общности. Днес най-много ми харесва това, че все повече хора разбират тази философия. Макар и недостатъчно, различни общини и национални структури поставят като приоритет този въпрос. Но има още много да се направи, така че скоро няма да се откажа. Това състезание е важно!