Кондом с кауза: Д-р Николай Милушев

Хубаво е всички хора да разберат, че не друг, а те лично са отговорни за здравето си

Д-р Николай Милушев, уролог, ръководител на сектор „Урология“ в Аджибадем Сити Клиник и консултант в МДЦ „Дженерали Закрила“. Диагностика и лечение на бъбречно-каменна болест, възпалителни и туморни заболявания на пикочно-половата система, андрология.

dr-milushev-copyД-р Милушев, кои са най-често срещаните сексуално преносими инфекции (СПИ), които се налага да лекувате?

На първо място инфекциите, причинявани от чревни микроорганизми – ешерихия коли, ентерококи, стафилококи, клейбсиела и др. На второ място микоплазмени инфекции, на трето – хламидии. Сравнително по-рядко се срещат типичните венерически болести – сифилис и гонорея.

Около 80% от инфекциите на женските полови органи се дължат на чревни бактерии, които са пренесени по съседство при секс или вследствие на хигиенни грешки в ежедневието.

Хламидиалната инфекция, за разлика от останалите, които протичат със симптоми на долните пикочни пътища, има нетипични симптоми и по-различно протичане при различните пациенти – възпаление на очите, болки по ставите, простатит.

Имате ли пациенти, които Ви посещават през определено време със сходни оплаквания и се оказва, че са със СПИ? Можем ли да кажем, че такива хора имат някаква обща характеристика?

Различни са. Някои от тези пациенти често сменят сексуалния си партньор. Случва се при мен да дойдат например мъже, на които съпругите казват: „на мен нищо ми няма, ти отиди се изследвай щом имаш оплаквания…” и човекът идва, защото е отговорен. В подобни случаи нерядко жената е преносител на инфекции, но няма симптоми – хламидиалните инфекции са такива, микоплазмените… Нерядко се случва жени да дойдат при мен с цистит, който е  по-тревожен за тях, отколкото гениталното възпаление, тъй като е свързано с уринирането. Когато разговарям с тях се оказва, че мъжете им нямат оплаквания или са с минимални такива – това е така, тъй като хората са с различен праг на търпимост. При някои двойки се случва единият да има оплаквания и проблем, а другият – нито оплаквания, нито инфекция. Причината за това се корени в различния имунен отговор на всеки човек при наличието на инфекция. Винаги е препоръчително при оплаквания на единия – и двамата партньори да се изследват и при необходимост да се лекуват.

Можем ли да говорим за сезонни СПИ?

„Сезонни СПИ” не е точно казано, но по време на и непосредствено след отпускарския сезон, след по-продължителни ваканции и посещения на курорти (които за всеки са различни) може да се каже, че идват повече пациенти, които след като направят необходимите изследвания се оказва, че са със СПИ. Явно повечето свободно време предразполага някои хора към флиртуване и общуване с нови партньори. В този смисъл ваканционният сезон може да се определи като „силен” за СПИ.

Ако говорим за годишните времена, през есенно-зимния сезон сравнително чести са случаите на вирусни уретрити, вследствие на вирусни инфекции в горните дихателни пътища. Как се получава това? Например при орален секс без презерватив или при полова игра с нечисти ръце – например човек слага ръката си пред устата при кихане и продължава любовната игра без да се измие. По този начин някои от вирусните инфекции на горните дихателни пътища могат да инфекират долните пикочни пътища.

Защо не се предпазват хората? Какво най-често казват пациентите?

Различно е. Но моята задача е не толкова да разбера как и защо са се инфектирали, колкото да разбера типа инфекция и да дам съвет как да се излекува.

Все пак, когато някой дойде за пореден път и стане дума за това дали, как и защо се предпазва или не се предпазва, когато е с нов партньор – аргументите са какви ли не: „нямах кондом в себе си”, „новата ми приятелка е много свястна и сериозна”, „ние ходим вече отдавна (един месец)”, „имаме си доверие”, „усещането е по-истинско без презерватив”, „Не ми харесва. То е все едно да ближеш захар през стъкло”… и от този сорт. Всичко това за мен показва недостатъчно знания и липса на здравна култура.

До какво водят нелекуваните инфекции и защо е важно да се лекуват СПИ?

Проблемите започват при настъпването на инфекцията, понякога са свързани с чести позиви за уриниране, болки при уриниране и еякулация, температура, втрисане, обща отпадналост… Хроничните инфекции на долните пикочни пътища и половите пътища могат да доведат до усложнения – например стеснение на пикочния канал – които в някои случаи могат да пречат на човек да уринира. В дългосрочен план могат да доведат до запушване на семепроводите при мъжете и запушването на маточните тръби при жените, което води до безплодие.

Защо са важни инициативи като кампанията „Кондом с кауза” ?

basp300x250Кампании като тази на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве и презервативите SEXWELL засилват вниманието на обществото към проблемите, свързани с репродуктивното здраве и сексуално преносимите инфекции и възпитават лична отговорност към здравето. Хубаво е всички хора да разберат, че не друг, а те лично са отговорни за здравето си и да знаят как да го запазват. Всъщност, от сексуално преносими инфекции предпазва умът, а не презервативът.

Интервю на Ралица Згалевска