Кондом с кауза: д-р Радосвета Стаменкова

Здравето не е руска рулетка, нито хазарт, при който търкаш талончета с надежда точно твоята комбинация да е печеливша

#МИСЛИсГЛАВАТАси #ЗДРАВЕТОеБЕЗЦЕННО

Д-р Радосвета Стаменкова е изпълнителен директор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП). 

Кондом с кауза е кампания за отговорно сексуално поведение на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП) и презервативите SEXWELL. Цели да насочи вниманието на обществото към важността от превенция на инфектиране със сексуално преносими инфекции (СПИ).

13072902_993016724139910_4396063075757261656_o

Снимка: Форум КЛЮЧ

Рада, хората обичат да се шегуват. Какви шеги – истории или вицове  – ти хрумват за сексуалнопреносимите инфекции (СПИ)? Дали те карат хората да се замислят за своето поведение?

Да, факт, хората обичат да се шегуват. Важно е както да можеш да говориш сериозно за смешни на пръв поглед неща, така и да подадеш важно и сериозно послание с усмивка или намигане. Светът е оцелял, защото се е смял. В работата си изхождам от няколко основни правила в тази насока: Първо, не се вземай прекалено насериозно – никой няма нужда от досадници с его като балон. Второ, във всеки сериозен възрастен се крие непораснало дете. Хората от всички възрасти обичат да играят, да се забавляват и възприемат информацията по-добре, ако е поднесена с усмивка, с добра визуализация и запомнящо се послание. И накрая, но не на последно място, смехът е здраве, а да успеем да се надсмеем над страховете си е висш пилотаж. Тоест, смейте се са ЗАЕДНО С някого, а не НА някого.

Ние в екипа на БАСП вече 25 години се занимаваме със здравно образование и просветителство не само за подрастващи, но и за други групи, имащи нужда от знания, умения и дискутиране на информация. Имаме класически, „дежурни” шеги, които сигурно сме изричали десетки пъти. Никога една сесия по здравно образование не прилича на предходната, а следващата ще е различна от сегашната. Но има изрази или смешни случки, които прекрасно илюстрират това, което искаме да се запомни като послание. И затова го казваме десетки пъти, но всеки път пред различна аудитория. Това е нещо като пиесите в театъра – актьорите имат реплики, които са едни и същи както в първото, така и в сто и първото представление, но това не намалява силата на внушението, напротив. Ще дам анекдотичен пример за „профсъюзен хумор” – като говорим за полово-предавани инфекции, се опитваме да изтъкнем характерни признаци, които да бъдат запомнени от аудиторията. Така например бактериалната вагиноза – Гарднерелата, е характерна със специфичната миризма на риба, идваща от влагалището.Picture1

В презентациите ни това е илюстрирано с една жена, облечена  в стил началото на петдесетте години, която си е запушила носа и държи с изпъната ръка голям дървен  скелет на риба. Това визуализиране придружаваме с не особено изискания виц за слепеца, който, минавайки покрай рибарски магазин, възкликнал „Здравейте, момичета!”. Не е най-оригиналното нещо, но създава мнемонични връзки и увеличава шанса информацията да се запомни, а тя наистина е важна.

 Ако си представим, че сме на карнавал, където всеки е маскиран като някоя от половопредаваните инфекции  (ППИ), как би изглеждал например сифилисът в третична фаза? Ами ХИВ? Човешкият папиломен вирус? Ами ако можем да видим инфекциите като карикатури?

Ауууу, това ще е фрийк шоу, абсолютен Хелоуин, нещо като „Балът на чудовищата за напреднали”. Има реален шанс сифилисът да не бъде разпознат точно като такъв  или маскираният сифилитик да бъде объркан с някое зомби. И би било ужасна гледка и признак на не особено добър вкус наоколо да се разхождат хора, маскирани като пациенти със симптоми на сериозно заболяване. Аз бих по-скоро заложила на маскиране като характерен микроорганизъм или средство за предпазване от ППИ и нежелана бременност. Подобен похват сме използвали за визуализация на нашите информативни карти за игра, на базата на които се зароди и електронната им версия „Играй и учи”. Там всяка инфекция е показана със смешно-страшна карикатура – например кандидозата е като разплута гъба-мухоморка, трихомониазата е триок мършав звяр итн.

sti

Рисунки: Илиян Чавраков

Конкретно за карнавал бих препоръчала Найсерия Гонорее – причинителят на трипера, да се представи от двама еднакво изглеждащи почти слепени хора – понеже бактериите се виждат микроскопски по двойки. Бледата спирохета – причинител на сифилиса, бих визуализирала с различни спирали  – на главата, на ръцете и тн. Който реши да се престори на ХИВ вируса може да се набута в отровнозелена сфера с вендузободилчета. Но не съм сигурна, че гореописаното е добра идея – това е за визуализиране с инструмента на анимацията, както ние сме направили. Виж, да се маскираш на гигантски ходещ кондом, е добра визуализация и е ползвано доста пъти при промоции на презервативи от компании-производителки.

Възможно ли е да има хора, които не са застрашени от сексуално преносими инфекции? Какви са най-общо техните характеристики?

Когато се занимаваш със здравно образование и здравна превенция, неминуемо с сблъскваш с различни митове и легенди, които битуват както в общественото и медийното пространство, така и в съзнанието на радица хора. Напоследък фалшивите новини са разпознати като глобален проблем и имат неочаквано нарастващо негативно въздействие. Здравеопазването е област, която много си пати от фалшиви новини, подвеждаща информация и слухове. Хранителната среда, в която виреят слуховете и фалшивите новини е незнанието, което води след себе си неразбирането и страха. И ето ни лесна жертва на фалшиви новини и подвеждаща информация.

Предполагам, в случая питаш например за информацията, че 7 процента от населението в България „СПИН не ги лови”. Мисля, че друг интервюиран за „Кондом с кауза” – професор Радка Аргирова, а и не само тя, се е изказвала пространно и неведнъж по случая. Става дума за малцина, които наистина не могат да се заразят поради генетична мутация. Но когато конструираме здравните си послания, ние не залагаме на случайността. Здравето не е руска рулетка, нито хазарт, при който търкаш талончета с надежда точно твоята комбинация да е печеливша. Това не е правилен, отговорен и научно обусловен подход към здравето. Тоест ако трябва на въпроса „Кои хора не са застрашени от ППИ?” да отговоря с шега, ще кажа че това е Чък Норис, който бие инфекциите на канадска борба и Супермен, който ги издухва надалеч още докато са във въздуха. Дори Терминаторът Арнолд Шварценегер наскоро доказа уязвимостта си към заболявания– беше подложен на сърдечно-съдова операция. Останалите простосмъртни трябва да спазваме правила, за да не сме застрашени. 1Като правилото да ползваме кондоми. Или като по-сложната задача изобщо да осмисляме поведението си. А защо да не започнем като следващия път, когато пред очите ни попадне поредната статия за „Уникален метод, който е прост, евтин и лекува онкологични и инфекциозни заболявания, но учените мълчат, за да не бъдат застрашени печалбите не фармацевтичните корпорации!” вместо да го споделим, без да прочетем и вникнем, да се замислим – какъв е източникът на информация, достоверна ли е тя, да изчетем докрай, да попитаме някой компетентен по темата – например някой от екипа на БАСП. Темата за ваксините и за това колко е важно съблюдаването на имунизационния календар изобщо не искам да я зачеквам, че като си помисля, че в 21 век има хора, които застрашават сънародниците си и ги излагат на риска да бъдат подложени на отдавна забравени бичове в Европа като полиомиелита и дифтерията, бяс ме хваща. С което искам да кажа, че създаването на умения за критично мислене е съществена част от здравната култура и предпоставка за здравословен начин на живот.

Как можем да „разиграем” посланието за отговорно сексуално поведение пред тийнеджъри, ако това трябва да стане в стилистиката на стендъп комедията – така, че след много смях да им остане спомен за сериозността на темата и да има смисъл за опазването на собственото им здраве?

Много обичам да работя с младите хора. Те са аудитория, която вдъхновява и обнадеждава, но и изисква подготовка и отговорност от нас. Тийнейджърите не понасят подценяването и усещат фалша. Затова и залагаме на искреността и компетентната и креативна спонтанност в работата с тях. С други думи – за да се получи добре предаването на здравни послания, включваме младите хора във формулирането и осмислянето им, в дизайна и реализацията на кампании и информационни събития. photovisi-download (3)Караме ги да измислят сценарий, да направят кратък видеофилм – в наши дни всеки има смартфон или таблет или поне достъп до такова устройство и може сам да сътвори нещо. Нека те да са не само зрители, а и участници в стендъпа. Партнирането между генерациите обогатява – младите има на какво да ни научат. Ние тях безспорно също.

А сега сериозно: защо е важна тази кауза за хората в България?

Вместо отговор ми идват два примера от литературата – единият е Барон Мюнхаузен, който като попаднал в блатото, се измъкнал сам оттам, като се дърпал нагоре за косата. Другият е от българските народни приказки – историята за двамата братя, които викали Неволята и като тя не дошла, си помогнали сами. Кондом с кауза е нещо подобно – basp300x250не чака пасивно някой да се погрижи за нас, а проактивно стимулира партньорство между класическа неправителствена благотворителност като нещата, които прави БАСП и социално отговорния бизнес, така както го разбират приятелите ни от Sexwell. Нашата обща кауза съчетава най-доброто от двата свята и резултатът носи удовлетворение на всички – възможност хората да се предпазват от ППИ, да знаят къде могат да получат отговор на въпроси по здравни теми, които ги вълнуват, и да бъдат консултирани относно своя ППИ статус –както за ХИВ, така и за хепатит В и С и сифилис. Надявам се повече хора да ни подкрепят, особено след като гледат новото ни видео, което промотира кампанията отново с усмивка и намигане.

Интервю на Ралица Згалевска