Кондом с кауза: д-р Райна Гърдева

Оралният секс не означава безопасен секс

Броят на пациентите със сифилис бележи ръст

 

#МИСЛИсГЛАВАТАси #ЗДРАВЕТОеБЕЗЦЕННО

Dr_Gardeva_vodeshta - CopyД-р Райна Гърдева е специалист по кожно-венерически болести с дългогодишен опит, специализации и участия в конгреси на Европейската Академия по дерматология в Барселона, Гьотеборг, Виена. Управител на медицински център „Дермагард“ в Стара Загора.

Д-р Гърдева, някои хора имат безразборни необезопасени сексуални връзки и не виждат проблем в това. С какво не са наясно според Вас, и могат ли успешно да опазят репродуктивното си здраве?

Сексуално преносимите инфекции (СПИ) са заболявания с голямо социално значение. Те могат да увредят гениталния апарат на мъжа и жената, и ако не се лекуват навреме и адекватно, причиняват безплодие, често увреждане на плода и кърмачето, понякога водят дори до детска смъртност. През последните десетилетия достъпът до съвременна контрацепция премахна страха от забременяване. Миграцията на населението, засиленият туризъм и проституцията обаче – довеждат до увеличение на честотата на СПИ. Според Световната здравна организация всяка година се откриват около 250 млн. нови случаи в световен мащаб.

Според Вас кога и как трябва да се подават знания на хората, за да се намалят случаите на заразяване със СПИ?

За първи път информация за тези заболявания трябва да се получава още в училище. У нас преди години се провеждаха ежегодни профилактични прегледи. Добре е тази практика да се възвърне и утвърди съвместно с неправителствените организации, а специалистите по кожни и венерически заболявания да провеждат в определено време на годината безплатни прегледи. Най-голяма си остава ролята на родителите, които да разговорят с тинейджърите и да насърчават съвместните консултации при съответния специалист.

Вашият съвет към младежите в контекста на темата?

В наши дни информацията относно СПИ залива като водопад и създава объркване. Затова ще се постарая на достъпен език да дам някои съвети. СПИ биват бактериални, вирусни, гъбични и паразитни инфекции. Такива са трипер, сифилис, ХИВ, генитален херпес, трихомониаза, краста. СПИ се разпространяват при вагинален, анален и орален секс. Трябва да се знае, че оралният секс – обратно на разпространените представи – не означава безопасен секс. basp300x250

Причинителите на полово предаваните болести могат да навлязат в тялото през малки ранички в устата, гениталиите или ануса. Едно от най-сигурните предпазни средства е презервативът. В тази връзка и вашата кампания „Кондом с кауза” е много необходима. При правилна употреба презервативът е средството, което в 98 % предпазва от СПИ и нежелана бременност.

Затова да припомним:

  • Да не се ползва презерватив с изтекъл срок на годност.
  • Да се ползва нов при всеки полов акт.
  • При скъсване на кондома по време на акта, трябва да се прекъсне контакта и да се сложи нов.
  • Не трябва да се използват лубриканти на маслена основа – напр. олио, крем за ръце, вазелин… – те разрушават латекса и може да стигне до скъсване на кондома.
  • При проява на първи симтоми на СПИ да не се провежда самолечение, а да се потърси лекарска помощ.

От кои СПИ не предпазва кондомът? Разкажете малко повече за тях: симптоми, лечение, адекватно поведение за предпазване…

Такива заболявания са гениталните брадавици – белезникави образувания като малки възелчета, понякога над двадесет на брой или приличащи на цветно зеле, възможна е неприятна миризма; генитален херпес – характерна е появата на парещи мехурчета, болка, сърбеж, възпаление; половата въшливост  (фтириаза) – проявява се до десетина дни след контакт и при сън в общо легло – най-често се забелязват самите въшки в гениталната област, а по-късно могат да се появат синкави петна по кожата на бедрата и корема;

scabies - Copy

Паразитният акар, причиняващ краста

краста (скабиес, дерматоза) – характерен е силен, пристъпен сърбеж, особено нощем, увеличени лимфни възли. Съветът ми е да се въздържаме от необмислени сексуални контакти, а при такива и първи прояви на СПИ да търсим специалистите: дерматовенеролог, уролог, гинеколог.

#КОНДОМсКАУЗА

Каква е картината, свързана със сифилиса, в момента в страната: съществува ли скрининг; има ли много случаи на заболели; как се подхожда процедурно за лечението им? Ако има новости от областта на лечението, на политиките в нашата страна…?

prichinitelyat_na_syfilis

Причинителят на сифилис

В края на 2010 г. с промяната на Закона за лечебните заведения бе нарушена създадената от години диспансерна мрежа от центрове за профилактика и лечение на венерически заболявания. Останаха само няколко такива и еднични специализирани кабинети към медицински центрове в страната. Вследствие на това, в добавка като резултат на увеличените пътувания на много хора извън страната, честите безразборни сексуални контакти и липсата на профилактика – през 2017 г. броят на пациентите със сифилис бележи ръст. Само в специализирания кабинет към медицинския център при нас новооткритите случаи са 17 за тази

674877-189759

година. Спада и долната възрастова граница – имаме пациент на 14 години. Липсва достатъчно добра стратегия относно профилактиката и лечението на сексуално преносимите инфекции – например има само една клинична пътека за лечение на сифилис при бременни по договор със здравната каса и то на стойност 250 лв. Провеждани са много срещи  с представители на НЗОК и националните консултанти, но проблемът остава и се задълбочава.

Някакъв съвет към хора, които са имали рисков контакт в контекста на превенцията на заразяването със СПИ?

Под рисков контакт следва да се разбира следното:

  • Контакт с непознат партньор без предпазни средства.
  • Контакт с партньор, за когото научавате, че е носител на СПИ.
  • Имали сте партньор, за когото знаете, че има повече партньори.

Тогава трябва да направим изследване на секрет, по възможност още в самия ден на контакта, в съответния специализиран кабинет и така да се изключат гонорея, хламидия и др. При съмнение за сифилис трябва да се изчака до тридесет дни след контакта, за да бъде резултатът от теста точен и да се избегнат фалшиво положителни резултати. За изключване на ХИВ препоръката е да се изчака от 1 до 3 месеца след контакта.

ПОДКРЕПИ КАУЗАТА

Желателно е също така да отидем на преглед при специалист венеролог, ако забележим някой от следните симптоми: бяло течение, ранички в областта на гениталиите, брадавици, налеп. И все пак да не забравяме: да няма безразборни сексуални контакти, да ползваме винаги латексови кондоми и овлажнители само на водна основа, алкохолът и наркотиците водят до лоша преценка и рискови ситуации, заплашващи нашето здраве и живот.

Виж повече за кампанията на страницата на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве!

Интервю на Ралица Згалевска