Кондом с кауза: проф. Радка Аргирова

Не заболявайте поради невежество!

Проф. Радка Аргирова, д.м.н. – вирусолог в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда с дългогодишен научен и практически стаж в областта на ХИВ, ретровирусите и онкогенните вируси. Основател и ръководител на първата лаборатория по СПИН в България. Председател на Българското дружество по медицинска вирусология (от 2001 г.). Член на Международното дружество за СПИН и на Европейската клинична асоциация по СПИН. Председател на Медико-биологична секция към Хумболтовия съюз в България (от 2010 г.).

390x232DSC_0781_jivotadnes_bg

Проф. Аргирова, какво ново има по темата ХИВ в областта на научните изследвания?

ХИВ/СПИН е областта, в която науката реагира много бързо – само 15 години след началото на епидемията (1981 г.) , от 1996 г. разполагаме с лекарства, които директно потискат размножаването на ХИВ. За съжаление обаче , те все още не го унищожават. Последното се обяснява с факта, че част от вируса остава в т.нар. вирусни резервоари, където лекарствата трудно проникват, така че, въпреки лечението, макар и в незначителни количества, вирусът остава да съществува, а имунната система не може достатъчно да го контролира. Затова усилията сега са насочени към търсене на средства за „изгонване“ и „изчистване“ на резервоарите от тях, като в същото време се подпомага контролът от страна на имунната система. Целта е този контрол да е толкова действен, че да не позволява размножаването на малкото вирус от резервоарите, дори при спиране на медикаментозното лечение (понастоящем това лечение е непрекъснато и доживотно).

Важно е да се знае, че у нас лечението и проследяването на ХИВ-инфекцията са безплатни и достъпни за всички носители на вируса. От няколко месеца вече разполагаме и с медикамент, предназначен за пре- и пост-експозиционна профилактика. Този медикамент се отпуска срещу заплащане за едномесечен курс след удостоверяване на липса на инфекция към момента на започване на използването му. Особено важен е за партньори с различен ХИВ статус, цели да не се допусне заразяване на незаразения партньор, както и за медицински работници, изложени на риск от заразяване. Има детайли по приложението на медикамента, които се изясняват в конкретния случай.

1180x557DSC_0783

Кои са най-важните неща, които човек трябва да знае за вирусите, за да може успешно да опазва здравето си, в частност репродуктивното?

Преди всичко, важно е да се знае, че има вируси и бактерии, които се предават по полов път и от които може да има сериозни и доживотни последствия както за заразения, така и за поколението му. Дори е възможно заразеният да е лишен поради хронична вирусна или бактериална инфекция от поколение. Всеки може отговорно да опази не само репродуктивното си здраве просто като ограничи или не допуска безразборни сексуални връзки и като практикува обезопасен секс. Важно е и своевременното лечение на всички СПИ, защото те улесняват проникването на HIV, от една страна, а от друга – хронифицирането им значително затруднява лечението на  HIV-инфекцията.

Според Вас кога и как трябва да се подават тези знания на хората, за да се намалят случаите на заразяване със СПИ?

Още в ранна детска възраст! Разполагаме, на базата на световния опит, а и заради много наши неправителствени организации, с всякакви образователни интерактивни материали, с които от най-ранна възраст се разпространяват достъпни знания за превенция в контекста на сексуалния живот и сексуалното общуване. В подходяща за целевата аудитория и атрактивна форма се разказва за кондома, обсъжда се неговото значение и приложение. Лично съм участвала в подобни обучения, видяла съм интереса към тях и знам, че се ценят от младите хора. Самите участници в обученията впоследствие стават обучители на връстници, посланици на безопасното сексуално общуване.

 

Вашият съвет към младежите в контекста на темата?

Не рискувайте здравето и живота си с необмислени и необезопасени сексуални взаимоотношения! Не допускайте използване на средства (алкохол, наркотици), които притъпяват или напълно унищожават собствения Ви контрол върху поведението Ви! Не заболявайте поради невежество! Във вашите ръце е да се предпазите от СПИ и ХИВ!

Доста хора имат безотговорно сексуално поведение и сякаш смятат, че щом с просто око не могат да видят проблем – такъв няма. С какво не са наясно според Вас, за да се предпазват успешно от сексуално преносими инфекции (СПИ)? Нека им го кажем на разбираем език.

Непрекъснато съм свидетел на това безотговорно поведение у все повече хора – към себе си лично, но и към други – семейство, приятели, дори общество. Когато се установи, че са заразени с ХИВ, такива хора изведнъж стават много бързащи и чувствителни към здравното обслужване,

HIV-virus

Вирусът на ХИВ

веднага трябва да бъдат изследвани, бързо да получат лечение, без да си дават сметка, че те самите не са направили за себе си необходимото, за да се предпазят от заразяване. Ако искат поне малко да са полезни и за другите, нека да използват кондоми и да разясняват и на партньорите си необходимостта от използването им. В последната година статистиката показва, че 51% от новозаразените лица са мъже, които правят секс с мъже. Нима те не знаят, че трябва да използват кондоми? А тези от тях, които имат семейства, замислят ли се, че могат да заразят съпругата си, а може би и бъдещото си дете?

Някакъв съвет към хора, които са имали рисков контакт в контекста на превенцията на заразяването със СПИ?

Преди всичко – преосмисляне на собственото сексуално поведение. Често тестване за ХИВ, редовно и правилно използване на кондоми, ако е необходимо – пост-експозиционна профилактика, не по-късно от 72-96 ч. след рисковия контакт.

Защо е важно да има кампании като Кондом с кауза?basp300x250

Защото животът продължава, поколенията се сменят, ежедневието ни става все по-забързано, семейните връзки и контрол отслабват, в хода на работата си се срещаме и установяваме връзки с много и нови хора и трябва да сме готови и да знаем как да предпазваме себе си и близките си от СПИ и ХИВ.

Интервю на Ралица Згалевска