Фалшивите новини

Полина Паунова

Някои основни неща, които трябва да знаете, но няма кого да попитате. Или не знаете как да попитате. Или не знаете, че е важно:

Фалшивите новини привличат вниманието.

Те са скандални. Шокови. Пиперливи. В тях често става дума за секс. Или за пари. Или за смърт. Или и за трите заедно. Фалшивите новини са “грандиозни”, „шокиращи” и разкриват “тайна”. Представени са така, че да се замислите дали няма да разклатят разбирането ви за света, за политиката, за медицината, за известни личности.

Фалшивите новини дискредитират хора, а понякога дори цели държави.

Фалшивите новини нямат автор, но пък за сметка на това разказват с имена. Фалшивите новини не боравят с фактология, но пък симулират автентичност. Фалшивите новини са атрактивни, но са… фалшиви. Те не могат да създадат реалност, могат само да я изкривят, въпреки претенцията им, че я “обясняват” напук на световния заговор.

Фалшивите новини могат да твърдят, че ви разкриват лечение от всевъзможни болести. Но всъщност да бъдат предпоставка да се разболеете.

Фалшивите новини могат да твърдят, че ви предпазват от бедствия. Но всъщност да създават паника.

Фалшивите новини могат да изопачават истини, а могат и да си измислят реалност.

Фалшивите новини могат да обръщат хода на избори. Могат да съсипват личности. Могат да ви правят заложници.  Фалшивите новини не са новини, те са пропаганда, дезинформация, лъжи, но не и отражение на реалността.

Фалшивите новини нямат за цел да ви информират, те искат да ви вземат за заложник.1 - deca s telefoni

ГЛАВНОТО обаче е, че чрез фалшивите новини се печели. От реклама, посещения в даден сайт, брой излъчвания; от реализиране на политическа или търговска цел.

А НАЙ-СЪЩЕСТВЕНОТО е, че фалшивите новини не могат да съществуват без вас, читателите им.

И ако фалшивите новини за певицата Х или актьорът У могат да минат към “клюкарските” измислици, жълтата преса и прочие, то фалшивите новини в сферата на здравеопазването или обществено-политическия живот могат да решат десетки съдби, в това число на вашите близки, семейство, приятели, както и вашата лична.

Рисунки: Кремена Коева

ПРЕДИСТОРИЯ

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ

КОГАТО ИНСТИТУЦИИТЕ СЪЗДАВАТ ФАЛШИВИ НОВИНИ

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ

КАК ДА ПРОВЕРЯВАМЕ ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ

КАК ДА ПОДХОЖДАМЕ

Работете върху създаването на умения за критично мислене у вас и у вашите приятели, семеен кръг, обкръжение.