Как да разпознаем фалшивите новини

За да се противодейства на фалшивата информация онлайн потребителят трябва да следва няколко прости правила.

Не се подвеждайте по шокиращи заглавия (ШОК! БОМБА! СЕНЗАЦИОННО! УЖАС!)

Не кликвайте върху сензационни съобщения (примерно смъртта на английската кралица), особено ако източникът е Туитър или Фейсбук акаунт, или неизвестен за вас сайт.

Не кликвайте върху сензационни заглавия, които като информация са недовършени („Това, което се случи на Лили Иванова, ще ви разтърси…”;  „Това, което каза Гришо, съсипа….” )

Не се предоверявайте на непознати за вас източници.

Знайте, че не всичко, което звучи научно е… научно обосновано.

Не се предоверявайте на уж специализирани сайтове, които са с неясни автори, финансиране, източници и т н. Пример: vaksini.eu. – звучи достоверно и научно подплатено, но не е. Разпространява неверни и опасни твърдения за ваксините, което застрашават здравето и живота на децата и на хората изобщо.

Ако новина започва с това, че иска да ви разкрие “непознати досега факти” – тя е почти сигурно фалшива.

4 - ekran senzaciaАко новина желае да ви разкрие скандални подробности – тя почти със сигурност е фалшива.

Ако новина иска да ви “промени мнението за света” – тя вероятно обслужва нечии интереси и пак почти със сигурност е фалшива.

Ако новина иска да ви покаже просто средство от ежедневието, което лекува всичко, но лекарите и фармацевтичните компании мълчат, защото са в заговор, тя сигурно е фалшива. (Това, което лекарите крият от нас – чудото на содата за хляб, която убива рака, диабета и псориазиса и т н…)

След като се усъмните в дадена информация има прости правила, с които да проверите нейната достоверност. Отнема няколко минути.

Обратно към основната страница.                Към следващата част.