Предистория

Словосъчетанието „фалшиви новини“ („fake news“) беше обявено за дума на 2017 година от британския речник на английския език „Колинс“.

Според съставителите на речника, употребата на думите се е увеличила цели 365% през 2016 г., пише британският вестник „Гардиън“. Това до голяма степен се дължи на американския президент Доналд Тръмп и честото използване на словосъчетанието от него.

По ирония на съдбата в края на миналата година американският президент дори опита да си присвои “създаването” на израза, което е един от много примери, че самите институции или техни представители понякога неволно, а друг път съвсем умишлено стават източник на лъжлива информация.2 - momche s dalag nos

Според „Колинс“ терминът „фалшиви новини“ започва да се използва в началото на новото хилядолетие в американска-та телевизия, за да опише „фалшива, често сензационна информация, разпространявана под прикритието на новинарски репортаж“. Използването му се увеличава от 2015 г. и ще намери място в следващото печатно издание на речника.

И въпреки че за фалшиви новини се заговори едва в последните години, те не са изобретение на 21 век. Нещо повече – дори не са измислица на миналото столетие.

Още през 1 век пр.н.е. Октавиан Август провежда дезинформационна кампания срещу Марк Антоний, която приключва с неговото самоубийство.

Вековете след това фалшиви новини съпътстват всякакви политически и обществени събития.

В сравнително по-новите времена особено известни са „Лунната измама” (Moon Hoax) от 1835 г. на нюйоркския „Сън”, описваща „откритието” на известния астроном Уилиам Хершел – а именно цивилизация на Луната; измисленото бягство на животните от нюйоркската зоологическа градина, оповестено от „Хералд” през 1874 г., „Протоколите на Цион” – прочута мистификация от 1901 г., „разкриваща” заговора на евреите за глобално господство.

Концепцията за „фалшивите новини” се нарича „дезинформация” от Йосиф Сталин, който въвежда термина. Някои публикации от този период показват, че в много случаи дезинформацията е по-успешен похват от събирането на истинска разузнавателна информация.

Йон Михай Пачепа, избягал от Източния блок, обяснява в своята книга „Дезинформация”, че най-точният показател за успех на дезинформацията е, когато големите медии бъдат подмамени несъзнателно да пропагандират умишлено насадените им неистини.

Обратно към основната страница.                Към следващата част.