Когато институциите създават фалшиви новини

В разгара на кампанията за президент в Съединените щати, интернет гръмна с новината, че папа Франциск е подкрепил кандидатурата на Доналд Тръмп. Почти 1 милион души се хванаха на въдицата и споделиха това в социалните мрежи. А главата на римокатолическата църква лаконично отрече.

Дали нарочно, или заради незнание, самият Доналд Тръмп влезе в ролята на автор на фалшиви новини. В своя емоционална реч новоизбраният американски президент хвърли бомба и „създаде” терористичен акт в Швеция.

В началото на 2017 година пък в България температурите паднаха до рекордни градуси, а снеговалежите в цялата страна блокираха пътища. От агенция “Пътна инфраструктура” разпространиха съобщение за огромен брой снегорини, които поддържат магистрала “Тракия”. Новината бе разпространена от повечето информационни агенции, в това число и от обществените медии БНР и БНТ. На този фон известен столичен адвокат, пътувайки към Бургас сподели във Фейсбук снимки на непочистената автомагистрала.

Ето как понякога самите институции или официално лица стават източник на фалшива информация.

И докато в случая източникът на неверните констатации или твърдения е ясен, в повечето случаи, когато говорим за фейк нюз източник няма.

Обратно към основната страница.                Към следващата част.